Polypropylénovú lepiacu pásku, alebo pásku z PVC?

Samozrejme sa dá povedať, že je to len lepiaca páska a že pre normálneho používateľa sú rôzne rozdiely nedôležité. Ale pre profesionála, ktorý sa každý deň zaoberá prípravou zásielok alebo organizovaním distribúcie, sú tieto otázky pomerne zásadné, ak chce, aby všetko fungovalo bezchybne.

Najskôr ale stručné vysvetlenie plastových fólií na výrobu lepiacich pások: PVC (polyvinylchlorid) klasický plast známy od r. 1935. PVC je termoplastická umelá hmota. Pre lepiace pásky je používaná hrúbka fólie 28 až 37 mikrónov. Ide o samozhášavý materiál s vynikajúcimi mechanickými vlastnosťami. Je to plast mimoriadne odolný voči vplyvom prostredia. Je treba ho likvidovať profesionálne. Pri bežnom spaľovaní môžu byť súčasti emisií toxické. Viac o materiáli PVC.

BOPP (biaxiálne orientovaný polypropylén) je termoplastický, patrí medzi najbežnejšie plasty. Pre lepiace pásky ja používaná hrúbka fólie 25 až 32 mikrónov. V priečnom smere je BOPP nedeformovateľný. Pri preťahovaní v pozdĺžnom smere je odolný proti pretrhnutiu. Pri horení je netoxický, plne recyklovateľný. Dobre znáša aj teploty nad 50 °C. Má pridelené medzinárodné identifikačné číslo pre plasty. Viac o materiáli BOPP.

Ako je možné najlepšie rozpoznať rozdiel medzi BOPP a PVC páskami?

Na prvý pohľad sú pásky takmer identické, ale existuje pár trikov, ako možno materiál rozpoznať.

Test s perom:

Odrolujte kus lepiacej pásky a prilepte jej koniec napríklad na stôl. Napnite pásku a skúste perom urobiť do pásky dieru. Ak sa vám lepiaca páska úplne roztrhne, je to polypropylénová fólia. Ak sa vám ale podarí do pásky urobiť skutočne dieru a páska sa neroztrhne, je to PVC lepiaca páska.

Naťahovací test:

Odrolujte kus lepiacej pásky a skúste tento kus natiahnuť. Zistíte, že páska z PVC trochu zbelie a dostane mliečnu farbu, ale polypropylén si ponechá svoju pôvodnú farbu.

Máte iný zaujímavý test, ako rozpoznať rozdiel? Napíšte nám.


Ďalšie príspevky