Prečo sa tavné lepidlá tzv. hotmelt hodí pre chladné obdobie

Tavné lepidlá zvaná hotmelt sa skladajú zo suchých, nelepivých syntetických živíc, ktoré sa roztaví pri vysokých teplotách od 130 °C do 180 °C a zachovávajú vysoký stupeň lepivosti a priľnavosti po ochladení. Výhody tavného lepidla sú zvyčajne vo veľmi vysokej pevnosti pri normálnych, ale aj nižších teplotách. Jeho nevýhody sú v citlivosti na teploty nad 50 °C a UV žiarenie, nedostatočná odolnosť voči zmäkčovadlám a nízka odolnosť proti starnutiu.

Tavné lepidlá zvaná hotmelt

Tiež sa vám v zime stáva, že ak zalepíte zásielku vašou lepiacou páskou s akrylátovým lepidlom, zásielka sa ešte pred expedíciou rozlepí? Je to dané asi tým, že vodou riediteľné akrylátové lepidlo chladnejšie teploty zle znáša a než stačí lepiaca páska vo vykurovanom sklade dokonale priľnúť k balíku, pripravíte ju k expedícii v nevykurovanom skladu.

Ak potrebujete potlačenou lepiacu pásku s vyššou okamžitou lepivosťou, použite lepiacu pásku s hotmeltovým lepidlom

Oproti akrylátovým lepidlám, ktoré svojou maximálnou lepivosť dosiahnu až po niekoľkých hodinách, hotmelt lepí okamžite s maximálnou lepivosťou. Vďaka tejto vlastnosti hotmeltových pásik je možné ich využiť pre aplikáciu i v chladnejších, nevykurovaných skladoch, kde je teplota cca 15-21 stupňov Celzia alebo aj nižšia

  • Lepšieho efektu dosiahnete, ak lepiacu pásku pred použitím skladujete vo vykurovaných skladoch s teplotou cca 18-21 stupňov Celzia.
  • Ľahko priľne k lepenému materiálu, rýchlo tvorí pevný spoj, ktorý ide rozobrať len pri viditeľnom poškodení krabice.
  • Akonáhle je zásielka raz zalepená, možno ju umiestniť aj do nižších teplôt aj mínusových.

Zdroj obrázok: Von Gmhofmann - eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17103153